Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș”, CALL03-1
A 3.1: Constituirea grupului de sprijin Prietenii Conacului Mocioni
În data de 28 august 2023, în sala multimedia a Consiliului Județean Timiș a avut loc întâlnirea hibrid de constituire a grupului consultativ și de sprijin Prietenii Conacului Mocioni.
29 de persoane prezente fizic și 3 online au răspuns pozitiv invitației partenerului Miltonia de a participa la acest eveniment în scopul creării unei rețele de suport menite să transforme Foeniul într-o destinație turistică și culturală. Din cei prezenți, 22 de persoane au semnat adeziuni de aderare la grup.
Ulterior, la grup au mai aderat și alte persoane, în cadrul diverselor campanii de sensibilizare și informare, iar la final de proiect grupul număra în total 35 de membrii.
A 3.2: Campanie de sensibilizare privind patrimoniul cultural și dezvoltarea comunitară
Această activitate a început în luna iulie, cu întâlnirea cu membrii comunității Foeni, apoi s-a extins pe toată durata proiectului. Astfel, au avut loc 9 campanii de informare în Timiș și Timișoara (din 5 asumate prin proiect), la care au participat în total 301 persoane.
Dacă luăm în calcul cu islandezii sensibilizați cu privire la patrimoniul cultural în cadrul vernisajului Expoziției itinerante desfășurată în Islanda, la numărul de 301 persoane se mai adaugă în jur de 50 de persoane (cetățeni islandezi), consemnați de cartea de oaspeți a expoziției.
Campaniile de sensibilizare au fost corelate cu activități culturale și de educație, precum: A3.2, A3.3, A3.8, A3.6 , A3.7, A3.9, A3.10.
De asemenea, fiecare eveniment a început cu o scurtă prezentare a contextului proiectului și a adus în atenția participanților rezultatele proiectului, dar și contribuția inestimabilă a comunității Foeni.
Spre exemplu, în programul de mobilitate a artiștilor români în Islanda, am introdus o seară românească, ca și cadru pentru desfășurarea unui artist talk (artistul român Renée Renard), unde am oferit spre degustare publicului islandez produse tradiționale din Foeni: mezeluri de porc, brânză telemea și cașcaval de casă, zacuscă de două feluri, dulceață (3 sortimente) și tradiționala pălincă de Banat. Astfel, am adus în atenția participanților patrimoniul gastronomic românesc.
A 3. 3: Fruhstuck Bănățan la Conacul Mocioni – activitate pilot de valorificare a patrimoniului imaterial local
Primele acțiuni cu privire la această activitate au avut loc în 19 octombrie în cadrul întâlnirii cu reprezentantul APDT, care ne-a explicat strategia de organizare și promovare a evenimentului pe care ei o folosesc în acțiunile derulate sub Brandul Banat Brunch.
Deoarece activitatea urma să aibă loc în primăvara anului 2024, reprezentantul APDT ne-a dat sugestii de meniu în baza produselor locale identificate la micii producători din Foeni.
Acțiunea propriu-zisă a avut loc în 13 aprilie în curtea grădiniței și la Conacul Mocioni, cu ajutorul Primăriei Comunei Foeni și a Școlii Gimnaziale Foeni. Astfel, evenimentul a durat 6h, a început cu un mic fruhstuch cu producătorii locali și membrii ai comunității, întâlnire în cadrul căreia am discutat demersurile care pot fi urmate de micii producători pentru a-și vinde produsele, dar și modul în care Asociaţia Miltonia îi poate susține în perioada de sustenabilitate, apoi am continuat cu ateliere de olărit pentru copii aprox.40), desen și rețete tradiționale, o campanie de promovare și conștientizare cu privire la patrimoniul local și de degustare a produselor tradiționale locale, la care au participat peste 60 de persoane. Fruhstuckul a continuat cu un tur ghidat la Conacul Mocioni, unde, participanții, cu mic cu mare, s-au bucurat de generoasele camere ale Conacului și de istoria sa fascinantă.
Evenimentul s-a încheiat cu un gulaș bănățan, gătit chiar de localnici. Evenimentul, la care au participat peste 100 de persoane (din cele 50-70 asumate în cererea de finanțare) s-a bucurat de un foarte mare succes. Deliciul evenimentului l-a făcut trupa de motocicliștii – Arhanghelii, care au participat la fruhstuck, bucuroși să ducă povestea Conacului și tradițiile locale mai departe…. pe roți.
A 3. 4: Organizarea a două vizite de studiu pentru consolidarea capacității de management al patrimoniului cultural
După vizita de lucru în Islanda, din luna iunie, la care au participat 7 experți, în perioada 2-6 septembrie, 2 experți din partea Asociației Miltonia (coordonatorul plan de valorificare și responsabilul centru de documentare s-au deplasat în Islanda pentru continuarea procesului de transfer de know-how și consolidarea capacității de management prin valorificarea resurselor patrimoniului cultural și natural. Aceștia au vizitat mai multe comunități culturale și exemple de bună practică, ce vor putea fi analizate și multiplicate ulterior în România.
Partenerul islandez a pregătit în prealabil agenda vizitei.
În ceea ce privește vizita de lucru în România a experților islandezi, 2 reprezentante ale North Consulting, managerul de proiect și managerul cultural s-au deplasat în România, la Timișoara în perioada 1-4 octombrie 2023, pentru a vizita obiective culturale turistice puse bine în valoare și care au devenit modele de bune practici, contribuind astfel la dezvoltarea comunității. Astfel, delegația islandeză a vizitat Muzeul de Artă Timișoara, Cramele Recaș, o colecție privată de ceramică și furci vechi la Lugoj, Muzeul Satului Timișoara, Leul de Aur și a participat la un recital al studenților de la Facultatea de Muzică din Timișoara.
Prin exemplele pregătite de noi și de partenerul islandez, am dorit, pe de o parte, să dezvoltăm relațiile de colaborare între entități din cele 2 țări, pe de altă parte, să familiarizăm participanții cu conceptul de dezvoltare comunitară prin valorificarea patrimoniului cultural și natural, înțelegând mai profund relația patrimoniu-dezvoltare și necesitatea păstrării, transmiterii și valorificării acestuia în mod sustenabil.
În total, 9 profesioniști din partea Liderului de proiect, Asociației Miltonia și partenerului islandez North Consulting ehf au participat la această activitate.
Vizita Islanda
Vizita Romania
A 3. 5: Tabără pentru formarea tinerilor artiști și profesioniști activi în cultură și educație
În urma Notificării nr.1, această activitate a fost modificată după cum urmează: programul de formare și certificare a cursanților a fost înlocuit cu o serie de workshop-uri online, pentru o perioadă de 10 zile, în urma cărora cei 12 beneficiari au dobândit competentele stipulate în cererea de finanţare, fiind capabili ulterior să devină persoană resursă în promovarea patrimoniului cultural al Conacului Mocioni și a comunității din care face parte.
Cererea de finanțare stipula că această activitate este dedicată tinerilor artiști și profesioniști activi în cultură și educație. Primul anunț de selecție a fost publicat în data de 11 octombrie, pe pagina Conacului Mocioni din Foeni și pe contul de Facebook al Asociației Miltonia.
Programul formării a constat din 10 zile de pregătire online, 1 activitate practică demonstrativă la Conacul Mocioni și un curs festiv, unde absolvenții au primit diplomele de absolvire și Kitul Animatorului constând din manual, carduri metaforice și materiale consumabile pentru atelierele de animație: 30-31 octombrie, 9-11 noiembrie, 13 noiembrie, 15-17 noiembrie, 20-21 noiembrie 2023.
În total, la această activitate au participat 12 cursanți (9 din România și 3 din Islanda), din 10 asumați prin Cererea de finanțare.
A3.6 Rezidență interdisciplinară de artă stradală și amenajare peisagistică
artistic unitar și pentru o mai bună gestionare a timpului rămas până la finalul proiectului.
În urma acestui anunț, am primit 6 candidaturi pentru fotografi, 12 candidaturi pentru pictori/artiști plastici, 3 candidaturi pentru video-artiști, 6 candidaturi pentru muraliști și nicio candidatură pentru peisagiști. În 22 ianuarie am publicat lista artiștilor din cele două rezidențe. Pentru rezidența de artă stradală și amenajare peisagistică au fost selectați 3 români (Corina Nani, Analisa Radu și Flaviu Roua) și 1 artist islandez Ulfur Logason.
În perioada 24-26 ianuarie, o delegație islandeză s-a deplasat la Timișoara, pentru demararea celor două rezidențe, desfășurate în paralel. Din delegație au făcut parte managerul de proiect islandez, curatorul islandez și 3 artiști islandezi (2 artiști vizuali și 1 muralist).
Pe lângă CV, scrisoarea de intenție și portofoliu depuse la înscriere, artiștii au avut de completat o serie de documente pentru buna desfășurare a rezidențelor: acord, GDPR, declarație de confidențialitate și imparțialitate, referat necesitate materiale consumabile, contract de drepturi de autor și să elaboreze un referat necesitate materiale consumabile pentru achiziționarea materialelor necesare pentru realizarea lucrărilor murale/de artă.
Programul perioadei 24-26 ianuarie a inclus workshop-uri, prezentări cu privire la istoria familiei Mocioni și a Conacului, discuții privind tema rezidenței de artă stradală și tematică expoziției itinerante, tipul de lucrări pe care fiecare artist le va realiza în cadrul rezidenței.
De asemenea, artiștii au beneficiat de un tur ghidat al Conacului Mocioni și s-au întâlnit cu reprezentanți ai comunității locale din Foeni, dar și cu elevi ai Școlii Gimnaziale Foeni, deoarece tema aleasă pentru ansamblul de artă stradală a fost „Mocioni – între trecut și viitor”.
De la membrii comunității din Foeni au aflat ce așteptări are comunitatea cu privire la conacul care își va redeschide porțile în anul 2024, ce așteptări au de la artiști și de la modul în care aceștia vor reprezenta conacul și comunitatea.
Cu ajutorul Comunei Primăriei Foeni, cei doi curatori au selectat 4 edificii, pe ale căror fațade au fost realizate lucrările murale, toate cele 4 edificii localizate în vecinătatea Conacului: primăria, școala, grădinița și stația de autobus din fața Conacului Mocioni.
Rezidența de artă stradală a continuat online și pe grupul de WhatsApp creat pentru artiști. În luna martie, artista Corina Nani a realizat 2 lucrări murale pe perele interior și exterior al stației de autobus, în perioada 13-22 aprilie, artistul islandez Ulfur Logason a realizat la Foeni lucrarea murală pe peretele primăriei și (parțial) în paralel și-au realizat lucrările artiștii români Analisa Radu și Flaviu Roua, pe fațadele grădiniței și, respectiv, școlii gimnaziale. Și artista Analisa Radu, și-a extins lucrarea pe doi pereți ai grădiniței din localitate.
În luna martie 2024, în urma unui acord de parteneriat semnat cu Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate din Timişoara, am făcut headhunting pentru cei doi peisagiști printre studenții din ani terminali, la secția peisagistică. Aceștia și-au desfășurat rezidența în perioada 20-26 aprilie, în paralel cu desfășurarea ultimelor lucrări murale.
Toate lucrările din rezidența de artă stradală și peisagistică au fost foarte bine primite de comunitate și de către presa românească.
A3.7 Rezidență de artă vizuală și mobilitatea artiștilor islandezi
În 10 ianuarie a fost publicat anunțul pentru selecția celor 12 artiști și 2 peisagiști pentru cele două rezidențe, cu termen final 21 ianuarie. A fost făcut un anunț comun, în vederea realizării unui concept artistic unitar și pentru o mai bună gestionare a timpului rămas până la finalul proiectului.
În urma acestui anunț, am primit 6 candidaturi pentru fotografi, 12 candidaturi pentru pictori/artiști plastici, 3 candidaturi pentru video-artiști, 6 candidaturi pentru muraliști și nicio candidatură pentru peisagiști.
În 22 ianuarie am publicat lista artiștilor din cele două rezidențe. Pentru rezidența de artă vizuală au fost selectați: 2 fotografi (Renée Renard și Andrada Damianovskaia), 1 video-artist (Sorin Mocanu), 5 pictori/artiști vizuali, din care 3 români și 2 islandezi (Sorin Scurtulescu, Ana Maria Szollosi, Saint Machine, Sara Bjorn și Rebekka Ashley).
Ca urmare a bunelor practici asimilate în cadrul vizitei de lucru în Islanda, am convenit alături de curatorul român și cel islandez că 3 dintre pictori/artiștii vizuali vor realiza instalații, lucrări de artă extrem de apreciate în străinătate și care încep să cucerească tot mai mult și piața artistică românească.
În luna februarie s-a desfășurat rezidența de artă vizuală, care s-a finalizat cu o serie de 10 fotografii artistice din partea fiecărui fotograf (20 în total), 2 mici filmulețe din partea artistului video, 3 instalații (Saint Machine, Sara Bjorn și Rebekka Ashley) și o colecție de 13 lucrări (Sorin Scurtulescu, 7 lucrări; Ana-Maria Szollosi, 3 lucrări; Corina Nani, 2 lucrări, Saint Machine, 1 lucrare), ce vor face parte din expoziția itinerantă – Heritage of the past, Future of the Community.
Elementul surpriză a fost colaborarea dintre artiștii din rezidența de artă vizuală cu cea de artă stradală, când artista Corina Nani a realizat două tablouri reprezentând conacul Mocioni, lucrări donate de artistă pentru colecția permanentă de la Conacul Mocioni. Aceste lucrări au fost incluse și în expoziția itinerantă.
A3.8 Expoziții itinerante și mobilitatea artiștilor români
La finalul lunii februarie, artiștii din rezidența de artă vizuală au predat lucrările lor, în vederea pregătirii Expoziției itinerante Heritage of the Past – Future of the Community, care a avut vernisajul în data de 9 martie la SÍM Gallery, Reykjavík, Islanda.
În vederea organizării acestei expoziții și a mobilității artiștilor români în Islanda, o delegație românească compusă din responsabilul activități culturale, responsabilul activități educative, curator și 3 artiști români (Renée Renard, Ana-Maria Szollosi și Sorin Scurtulescu) s-a deplasat în Islanda în perioada 6-12 martie pentru organizarea expoziției itinerante de 3 săptămâni din capitala Islandei. Posterul și Coperta de Facebook ale expoziției au fost realizate de Asociația Miltonia, cu ajutorul artistului Sorin Scurtulescu. Cei doi curatori au convenit cu responsabilul activități culturale asupra titlului expoziției – Heritage of the Past – Future of the Community.
În perioada 6-8 martie echipa româno-islandeză a făcut panotajul expoziției și au fost pregătite și tipărite broșuri ale expoziției. În data de 8 martie, a avut loc artist-talk-ul artistei românce Renée Renard, la Hafnar Haus o cazie cu care publicul islandez a avut ocazia să deguste cele mai delicioase produse tradiționale românești aduse din Foeni. Dna Renard a prezentat conceptul său de laboratoarele memoriei, în contextul reabilitării Conacului Mocioni ca depozitar al istoriei și comunității din acea zonă. Vernisajul expoziției a avut loc în data de 9 martie, în prezența a peste 70 de persoane, artiști renumiți, galeriști, curatori și iubitori de artă din Islanda. Până în data de 22 martie, expoziția a fost vizitată de peste 500 de persoane.
Al doilea vernisaj al expoziției avut loc la Timișoara, în spațiul expozițional de la Bastionul Teresia, în data de 19 aprilie, unde iubitori de artă, artiști și numeroși turiști s-au bucurat de lucrurile dedicate Conacului Mocioni, au pus întrebări cu privire la istoria familiei și a conacului și au făcut cunoștință cu artiștii rezidenți.
Cu ocazia expoziției a fost realizată o carte de oaspeți, care va fi mutată în punctul Muzeal de la Conacul Mocioni și care ăși propune să reînvie tradiția renumitei Cărți de Aur a familiei Mocioni – ramura de Căpâlnaș, care face parte în acest moment colecția de manuscrise a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.
Lucrările colecției permanente Heritage of the Past – Future of the Community au fost cuprinse într-un catalog de artă bilingv, român – englez, care cuprinde cuvânt înainte al celor 2 curatori, biografia artiștilor, descrierea lucrărilor și a tehnicilor folosite, precum și interviu cu fiecare dintre artiștii participanți. Acest catalog a fost lansat cu ocazia Zilei Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă din Timișoara.
A 3.9: Educație interculturală și diversitate culturală
În luna septembrie, au fost elaborate planuri de lecție și discutate exemple de bune practici cu cadrele didactice din școlile partenere, în cadrul campaniilor de conștientizare. În luna octombrie, în urma discuțiilor din cadrul ședinței de management din 2 octombrie, partenerul islandez NC și-a asumat restructurarea materialului realizat până în prezent și elaborarea acestui manual, datorită experienței exhaustive a experților săi în acest domeniu, dar și din cauza timpului scurt rămas până la finalul proiectului și a grupului țintă foarte mare alocat acestei activități, grup țintă care este în totalitate responsabilitatea partenerului Asociația Miltonia. Manualul a fost finalizat în limba engleză în luna martie, apoi a fost tradus de Asociația Miltonia, care l-a editat și tipărit, precum și distribuit școlilor partener. Ca și ice-breaker, la clasă, Asociația Miltonia a elaborat un set de 60 de carduri TABOO în limba română și engleză, pe teme de educație interculturală și patrimoniu.
Odată finalizate aceste materiale, sesiunile de sensibilizare și activitățile de educație interculturală s-au desfășurat în lunile martie și aprilie 2024.
În perioada septembrie 2024 – martie 2024, cu ajutorul partenerilor educaționali am organizat și desfășurat 26 de activități educaționale și 26 de campanii de sensibilizare. Din cauza timpului insuficient avut la dispoziție și a grupului țintă supradimensionat (500 elevi), campaniile de sensibilizare au fost desfășurate în paralel cu activitățile de educație pentru patrimoniu și cu informarea/conștientizarea cadrelor didactice din școli cu privire la importanța patrimoniului cultural. Și în cadrul acestei activității indicatorii au fost depășiți, ajungând astfel la 549 elevi. Aplicația de realitate virtuală este construită sub forma unui tur virtual (română și engleză) al conacului Mocioni, în cadrul căruia vizitatorul virtual află povestea conacului și a familiei Mocioni. A doua aplicație pentru mobil – dezvoltată sub forma unui quiz cu multiple răspunsuri, poate fi folosită ca un mijloc de verificare a cunoștințelor dobândite în timpul acestui tur virtual.
A 3.10: Activități de educație pentru patrimoniu
Au fost încheiate acorduri de parteneriat cu 8 instituții de învățământ din județul Timiș, în cadrul cărora s-au desfășurat campaniile de sensibilizare privind patrimoniul cultural și dezvoltarea comunitară și activități de educație pentru patrimoniu: Școala Gimnazială Foeni, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Timișoara, Școala Gimnazială „Iosif Ciorogariu” Chișoda, Liceul Teoretic „David Voniga” din Giroc, Școala Gimnazială nr.16 „Take Ionescu” din Timișoara, Școala Gimnazială Liebling, Școala Gimnazială Săcălaz și Palatul Copiilor Timișoara.
În perioada septembrie 2024 – martie 2024, cu ajutorul partenerilor educaționali am organizat și desfășurat 28 de activități și 28 de campanii de sensibilizare. Din cauza timpului insuficient avut la dispoziție și a grupului țintă supradimensionat (500 elevi), campaniile de sensibilizare au fost desfășurate în paralel cu activitățile de educație pentru patrimoniu și cu informarea/conștientizarea cadrelor didactice din școli cu privire la importanța patrimoniului cultural. Și în cadrul acestei activității indicatorii au fost depășiți, ajungând astfel la 592 elevi.
Totodată, am elaborat Manualul de educație pentru patrimoniu, care a fost distribuit în școlile partenere și încărcat pe site, în format electronic, urmând ca în perioada de sustenabilitate să ajungă și în alte instituții de învățământ din Timișoara și din județul Timiș.
Adiacent, am dezvoltat o aplicație pentru mobil, prin care elevii își testează cunoștințele învățate la orele de educație pentru patrimoniu sau după efectuarea turul virtual al conacului Mocioni (ghidat), prin intermediul unui quiz accesibil pe bază de cod QR, disponibil, de asemenea, pe site.
A 3.11 „Ziua Conacului Mocioni” – serată culturală la Conacul familiei Mocioni
„Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Contractul în valoare de 9.521.000 lei este implementat de Consiliul Județean Timiș, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Miltonia și North Consulting ehf. din Islanda, în calitate de parteneri.
Deoarece lucrările la Conacul Mocioni din Foeni continuă până spre finalul anului 2024, această activitate a fost mutată ca locație în Timișoara, mai exact la Muzeul de Artă Timișoara -serata culturală, iar activitățile destinate publicului larg și copiilor au avut loc la Foeni – turul ghidat al Conacului pentru elevii Școlii Gimnaziale Iosif Ciorogariu din Chișoda, în data de 24 aprilie, la Palatul Copiilor – ateliere de olărit, în aceeași dată, iar „Ziua Conacului Mocioni” – a fost organizată în ziua de 26 aprilie, în sala Barocă a Muzeului de Artă Timișoara.
Acest eveniment și-a propus promovarea conacului Mocioni, ca leagăn al unei familii burgheze, de intelectuali și si oameni de cultură. În prezenta a peste 160 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, cultură, lumea artistică, politică, universitară, administrativă, jurnaliști, creatori de conținut, specialiști din domenii conexe culturii și educației, programul evenimentului a cuprins: primirea invitaților cu un pahar de șampanie, ceremonia de deschidere, discursul invitaților de onoare și prezentări despre rolul familiei Mocioni și istoria locală, mulțumiri și atribuire diplome de onoare partenerilor educaționali, 4 momente artistice (interpreți solo, duete, piesă de teatru – one man show și dans-show), lansarea catalogului de artă și artist talk cu artistele islandeze Sara Bjorn și Rebekka Ashley, în cadrul căruia curatorul român a prezentat expoziția itinerantă care va rămâne pe simeze la conac și un bufet gourmet la final, ocazie pentru socializare și schimbat impresii cu privire la acest proiect.
De asemenea, cu aceeași ocazie a avut loc un briefing de presă cu președintele Consiliului Județean Timiș, responsabilul activități culturale și curatorul român pentru prezentarea rezultatelor obținute în cadrul celor 11 activități de revitalizare derulate în timp record de Asociația Miltonia.