“We make a living by what we get. We make a life by what we give.”
Winston Churchill

Sarmale, oale și taclale

Sarmale, Oale și Taclale – Redescoperirea Gustului Tradițional Bănățean

Despre proiect

„Sarmale, Oale și Taclale” este un proiect cultural dedicat valorificării patrimoniului gastronomic imaterial al Banatului. Inițiativa explorează tradiția sarmalelor prin cercetare etnografică, reinterpretări culinare moderne, ateliere pentru copii și o campanie amplă de diseminare online și offline.

Obiectiveleproiectului

  • Redescoperirea patrimoniului gastronomic imaterial bănățean, cu accent pe tradițiile legate de sarmale.
  • Facilitareadialoguluiîntregenerații prin transmiterea rețetelor, tehnicilor și poveștilor culinare.
  • Creștereainteresuluipubliculuilarg pentru patrimoniul cultural prin activități educative, expoziții și platforme digitale.
  • Reinterpretareamodernă a sarmalelor împreună cu chefi contemporani.

Activitățileproiectului

1. Cercetare etnografică de teren (iulie – octombrie 2025)

2. Antropologie gastronomică (septembrie – noiembrie 2025)

Chefi contemporani reinterpretează rețetele tradiționale în sesiuni publice cu degustări și discuții.

3. Cafeneaua Cercetătorilor de Sarmale (noiembrie 2025)

Vor fi adaugate mai tarziu, conferinta este pe 19 decembrie.

4. Ateliere pentru copii: (septembrie – decembrie 2025)

Impact

Proiectul contribuie la conservarea patrimoniului culinar bănățean, la educarea noilor generații și la conectarea comunităților prin tradiție, dialog și creativitate.

Partenerii noștri

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram