Despre Proiect
ECO-EDU Banat
Denumirea proiectului: | „ECO-EDU Banat” |
---|---|
Codul proiectului: | cod RORS-393 |
Beneficiar coordonator: | Asociația Miltonia |
Perioada de implementare: | 02 August 2019 – 30 Iulie 2020 |
Bugetul proiectului: | 319.987,50 Euro, (din care sprijinul acordat de către Uniunea Europeană este în valoare de 271.989,37 Euro.) |
Proiectul „ECO-EDU Banat”, cod RORS-393, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia este dezvoltat pe Axa Prioritară 2 „Protejarea mediului și managementul riscului“, Obiectivul Specific 2-1 „Protejarea mediului și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale“ și are o valoare totală de 319.987,50 Euro, din care sprijinul acordat de către Uniunea Europeană este în valoare de 271.989,37 Euro.
Proiectul ECO – EDU Banat, dezvoltat prin alăturarea în parteneriat a două asociații, a început în data de 02 August 2019 și se va incheia în data de 30 Iulie 2020. Acesta are ca scop întărirea cooperării transfrontaliere în domeniul protecției mediului înconjurător atât în Serbia, prin Centrul de voluntariat si mișcarea de conservare Pancevo, cât și în Romania, prin Asociația Miltonia, având in vedere că poluarea nu are frontiere.
Baza proiectului nostru este reprezentată de educația ecologică a diferitelor grupuri de copii și tineri. Educația ecologică este un proces care contribuie la dezvoltarea competențelor și atitudinilor necesare pentru a înțelege relațiile dintre oameni, cultura acestora și lumea biofizică. Prin urmare, toate programele de educație ecologică vor include dobândirea de cunoștințe, înțelegere și dezvoltare a competențelor în ceea ce privește ecologia.
Cooperarea strânsă între partenerii de proiect, cu stakeholderi importanti și, mai presus de toate, cu grupurile țintă, copiii și tinerii de ambele părți ale frontierei, ne va oferi oportunitatea de a câștiga noi experiențe utile pentru proiecte viitoare și pentru a aduce plus valoare comunității în care trăim.
Proiectul ECO – EDU Banat își propune să consolideze cooperarea de protecție a mediului atât în Serbia, cât și în România, având în vedere că nu există granițe pentru poluarea de niciun fel.
Deoarece România este membră a UE și Serbia este o țară candidată, aceasta este oportunitatea de a arăta altor regiuni că munca transfrontalieră comună în acest domeniu este posibilă și durabilă, în special în ceea ce privește protecția mediului.
Ambele regiuni implicate în proiect prezintă multe asemănări, în special în ceea ce privește problemele de mediu. Dacă este păstrat și utilizat durabil, mediul transfrontalier ar putea fi o platformă pentru dezvoltarea sectoarelor de ecoturism și agricultură durabilă, care la rândul său ar juca un rol cheie în dezvoltarea viitoare a regiunii în ansamblu.
Obiectiv general al proiectului ECO EDU Banat – Constă în stabilirea condițiilor de protecție a mediului înconjurător, în regiunea Banat, prin crearea unei rețele transfrontaliere pentru cursuri comune de educație ecologică.
Îmbunătățirea capacității de conservare a naturii în regiunea transfrontalieră a Banatului prin introducerea unei noi abordări în acest sens, educația ecologică a copiilor de vârstă preșcolară și școlară:
Consolidarea capacității de reacție în situații de urgență în Banatul românesc și sârbesc prin creșterea nivelului cunoștințelor teoretice și practice pentru publicul larg
Echipa proiectului ECO-EDU Banat este formată din două asociatii:
Liderul de proiect – Asociația Miltonia din Timișoara alături de Partenerul – Pokret Gorana i Centar Volontera din Pancevo
Echipele celor doua asociații sunt compuse strategic, fiecare funcție fiind pusă în oglindă de către asociația parteneră pentru a asigura astfel o implementare cât mai bună a proiectului, astfel:
Membrii echipei evaluează constant domeniul de aplicare și direcția activităților proiectului, deoarece cerințele proiectului sunt dezvoltate în cadrul procesului pe măsură ce apar nevoile și utilizarea.
Gestionarea riscurilor de proiect este o parte integrantă a managementului de proiect, deoarece riscul va fi întotdeauna o parte inevitabilă a proiectelor.
Dacă nu se face ca un exercițiu academic de gestionare a riscurilor de proiect, managementul riscului de proiect vă scutește foarte mult de surprize și este important pentru o gestionare eficientă a proiectului planificarea riscurilor de proiect chiar de la început.