Accesul femeilor rome pe piața muncii
Proiectul Egalitate prin diferență. Accesul femeilor rome pe piața muncii, cofinanțat de Fondul Social European „Investește în oameni” prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Axa Prioritară 6, „Promovarea Incluziunii Sociale”, Domeniul major de intervenție 6.3. „Promovarea egalității de șanse pe piața muncii”- ŞANSE EGALE ŞI RESPECT.
Scopul proiectului a fost promovarea incluziunii sociale și a egalității de șanse pe piața muncii a femeilor și tinerilor de etnie romă, astfel încât aceste categorii expuse riscului excluziunii să aibă oportunități egale, să fie în măsură să trăiască cu egalitatea de șanse asigurată de lege, și să beneficieze de implicațiile pozitive al respectului față de sine și al respectului din partea celuilalt.
In cadrul proiectului au fost făcute sesiuni de formare după cum urmează:
Istoria, cultura și tradițiile romilor, Egalitatea de șanse, integrarea femeilor rome pe piața muncii şi Tehnici de comunicare interculturală. Obiectivele activităților au fost: prezentarea unor elemente de istoria şi cultura romilor, comunicare într-un mediu intercultural, precum şi aspecte referitoare la politicile publice privind egalitatea socială şi combaterea discriminării angajaților din cadrul instituțiilor, reprezentanților mass-media şi ai ONG-urilor elemente.
Obiectivele Proiectului
Obiectivele specifice ale proiectul au fost: promovarea incluziunii sociale a femeilor şi tinerilor de etnie romă prin recunoașterea nevoilor şi intereselor lor particulare; consolidarea motivației lor pentru participarea la educație şi formare profesională, considerând diversitatea internă a comunităților de romi; creșterea gradului de ocupare în rândurile categoriilor expuse riscului excluziunii sociale; promovarea unei societăți incluzive şi coezive, şi a solidarității care transcede granițele între etnii, sexe şi persoane de vârstă şi statut social diferite;
eliminarea practicilor discriminatorii bazate pe criterii precum originea etnică, genul şi vârsta, acordând atenție deosebită tratamentului inegal şi nedrept practicat pe mai multe baze; reconcilierea vieții profesionale cu viața de familie prin acțiuni afirmative care sprijină efortul femeilor rome de a-şi găsi locuri de muncă; crearea şi consolidarea unor relaţii de colaborare şi a solidarității transnaționale între femeile rome din Europa.
Activități şi rezultate
Activitățile proiectului s-au derulat pe plan local, multiregional, național şi transnațional. Prin rezultatele lor proiectul a devenit un model de bună practică aplicabil şi în alte contexte. Unele dintre activități au fost informative (am oferit servicii de informare pentru comunitățile de romi, si sensibilizarea conștiinței publice fată de problemele pe care femeile rome le întâlnesc în domeniul muncii). Iar altele au fost formative (urmărind impactul direct asupra unor grupuri țintă cu care am lucrat, dar și asupra gradului de (re)cunoaștere în societatea noastră a existenței discriminării etnice şi de gen, şi a importanței eliminării sale. În cadrul proiectului activitățile de cercetare s-au îmbinat cu cele de intervenție socială, recunoscând faptul că nici un proiect de schimbare socială nu se realizeze în mod efectiv şi nu servește interesele celor în numele cărora se face dacă nu se bazează pe cunoașterea nevoilor şi problemelor acestora, precum şi a modului în care ei doresc şi pot să le soluționeze.
Activitățile proiectului au decurs din viziunea noastră despre cauzele inegalităților dintre femei şi bărbați de etnii şi vârste diferite, şi împreună acţionează asupra mai multor factori care transformă diferenţa în inegalitate, şi/sau impun condiţii în urma cărora egalitatea se realizează doar prin asimilare.
Deoarece ştim că indivizii se afirmă în viaţă şi în funcţie de punctele lor de pornire (care sunt foarte diferite şi inegale nu doar datorită condiţiilor materiale în care ei se nasc şi cresc, ci şi datorită concepţiilor şi normelor culturale care le modelează destinele), considerăm că trebuie să acţionăm în aşa fel încât egalitatea să fie rezultatul intervenţiilor noastre. Ea nu se va putea realiza dacă nu recunoaştem că femeile de etnie romă sunt în situaţii diferite faţă de femeile non-rome şi faţă de bărbaţii romi, şi pentru a le asigura accesul egal la resurse (de exemplu la munci plătite şi recunoscute social) este nevoie de acţiuni afirmative care echilibrează dezavantajele cu care ele pornesc la drum. Este nevoie, de exemplu, de proiecte cum este şi al nostru, care le recunoaşte nevoile şi le serveşte interesele. De proiecte care acţionează şi cu scopul de a schimba stereotipurile faţă de ele, dar şi cu scopul de a le crea efectiv posibilitatea (de exemplu prin cursuri de formare, prin informarea şi consilierea lor, dar şi prin mediere între ele şi angajatori, precum şi prin acompanierea copiilor lor) să se angajeze la locuri de muncă care să garanteze siguranţa şi stabilitatea lor proprie şi a familiilor lor.
Asigurarea incluziunii sociale
Proiectul a oferit servicii persoanelor aparţinând grupurilor ţintă (femei şi tineri de etnie romă) prin care s-a urmărit creşterea potenţialului de incluziune socială a lor pe piaţa muncii. Pornind de la viziunea conform căreia oportunităţile egale pentru grupurile sociale care se confruntă cu inegalităţi structurale şi discriminări instituţionale se pot asigura doar prin acţionarea în paralel asupra mai multor factori care le determină şansele, le-am oferit următoarele servicii:
- informarea directă a persoanelor aparţinând grupurilor ţintă despre locuri de muncă şi cursuri de formare profesională existente
- consilierea psihologică a femeilor şi tinerilor de etnie romă aflate în căutarea unui loc de muncă
- mediere între persoanele care caută locuri de muncă şi/sau cursuri de formare profesională, precum şi între ofertanţii acestora
- servicii de acompaniere oferite copiilor persoanelor care se înscriu la cursuri sau se angajează
- plasarea unui anumit număr de persoane la cursuri de formare profesională şi sprijinirea financiară a acestui demers
- organizarea unor cursuri de pregătire în TIC la sediul Asociaţiei Femeilor Ţigănci Pentru Copiii Noştri
- organizarea bursei locurilor de muncă