Un nou produs turistic
Proiectul a demarat în luna Iunie a anului 2017 prin unirea în parteneriat a 4 asociații, două din Serbia (Pancevo) si 2 din Romania (Timișoara)
Râul Timiș este cel mai mare râu interior al Banatului avându-și izvoarele pe versanții estici ai Munților Semenic în județul Caraș Severin din România și gura de vărsare în Dunăre, în localitatea Pancevo din Serbia. Din drumul său de 339,7 kilometri, 241,2 kilometri sunt parcurși în România.
În urma unui studiu general și a cartografierii întregii Văi a râului Timiș, în cadrul proiectului, turiștii vor putea accesa noi trasee de biciclete și drumeții care vor urma cărările naturale ce străbat pădurile din apropierea orașului Timișoara sau dealurile și munții din județele Timiș și Caraș Severin, noi locuri de pescuit sportiv, plaje amenajate și plimbări cu canoea, puncte de observare a păsărilor în Mlaștinile de la Satchinez și în Pădurea Macedonia din județul Timiș.
Proiectul Eco Timiș prevede amenajarea Văii râului Timiș cu mese, bănci, umbrare și indicatoare și achiziționarea de biciclete, canoe și a unui catamaran pentru activități turistice ce vor oferi călătorilor posibilitatea de a descoperi frumusețea apelor din Timiș.
Specialiști din domenii conexe vor fi pregătiți, în cadrul cursurilor de formare susținute în cadrul proiectului Eco Timiș, astfel încât la finalul implementării acestuia să poată promova noul produs turistic în cadrul instituțiilor, agenților comerciali și a ONG-urilor pe care le reprezintă.
Totodată, noul produs turistic va fi prezentat și promovat în cadrul târgurilor și conferințelor care se vor ține pe parcursul proiectului.
Râul Timiș și zona prin care acesta trece au un enorm potențial turistic și comercial, în prezent, nevalorificat pe deplin.
Prin proiectul ”Eco Timiș – un nou produs turistic” se creează premizele unui cadru care să permită punerea pe deplin în valoare atât a frumuseților naturale cât și a potențialului turistic și uman al zonei.
Atingerea acestor obiective a fost făcută posibilă, în primul rând, datorită colaborării dintre partenerii din România și Republica Serbia, precum și sprijinului autorităților din cele două țări.
Obiective
Această lucrare va analiza eforturile echipei de proiect de a include această regiune a Banatului în noi modalități de a satisface nevoile turistice ale oamenilor din regiune, din țară și din străinătate. El va prezenta, într-o gamă largă de moduri: de la indicațiile teoretice ale turismului în general și de la dezvoltarea lui și experiențele altora, prin analiza geomorfologică și spațială a traseelor din zona proiectului, până la schițele preliminare ale telefoanelor mobile necesare pentru a se bucura pe deplin consumatorul ofertei turistice.
Astfel încercam să evaluăm efectele calitative din acest proiect pentru a crește nivelul ofertei turistice a acestei regiuni și a iniția formarea unui nou produs turistic – ECO TIMIŞ.
Scopul nu este de a evalua calitatea individuală a fiecărei activități: drumeții, ciclism, canotaj, pescuit sportiv și supraveghere a păsărilor și nu există o evaluare a atractivității potențialului turistic al conținutului de referință în zona Timişului.
Scopul este de a evalua calitatea activităților generale ale echipei de proiect în eforturile lor de a prezenta și promova un nou produs turistic în regiunea lor: ECO TIMIŞ.
- Obiectivul va fi acela de a evalua capacitatea regiunii de a include oferta sa actuală de turism în tendințele de înțelegere modernă a timpului liber. De asemenea, unul dintre obiective va fi analiza spațială și tehnică a locațiilor planificate în zona proiectului și analize din punct de vedere al potențialului turistic.
Toate estimările făcute în această lucrare vor fi întotdeauna făcute în lumina cunoașterii că drumul spre realizarea acestor eforturi este foarte lung și acest proiect este doar unul dintre primii pași pe el.
…și primii pași într-o direcție necunoscută sunt întotdeauna cei mai grei.